Ik kan de knop niet vinden!

Herkenbaar?

In feite is het een hele simpele mentale beslissing. Stop met bepaald gedrag en gedachten, Start met nieuw gedrag en gedachten.

Hoe je de knop omzet

Simpel wil echter niet altijd zeggen, dat iets makkelijk is.

Nu ben ik hier vandaag om tegen je zeggen: JIJ KAN DIT!

De knop omzetten, de knoop doorhakken, jezelf serieus nemen… het is allemaal hetzelfde. Het is namelijk het moment dat jij de BESLISSING neemt en zegt ‘NU is het GENOEG’

Dat moment kan van alles zijn. Een inspirerende tekst, je zie jezelf op een foto (en schrikt ervan), iemand in je omgeving heeft mooie resultaten of misschien is iemand je ontvallen in je omgeving.

Natuurlijk is dat laatste heel verdrietig. Vaak hoor je wel dat het moment van verandering voor veel mensen meestal niet plezierig is. Bijvoorbeeld iemand die na een hartaanval of ongeluk besluiten dat het nu anders moet.

Daarom nogmaals: JIJ KAN DIT OOK!

Waarom je het nog niet doet

Natuurlijk wil je afvallen of stoppen met roken of wat het ook is. Logisch, de manier waarop je je voelt is niet fijn en daar wil je vanaf. 

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je nog niet de beslissing hebt genomen om er echt voor te gaan. Misschien schaam je je, omdat je gewoonweg niet van de koekjes en chocolade kan afblijven. Je blijft hangen in een naar gevoel, dat je niet vooruit helpt (zoals heel veel mensen momenteel).

En dan zie je waarschijnlijk ook allemaal voorbeelden rond je heen van mensen die wel de knop hebben gevonden of zichzelf bij het nekvel hebben gegrepen. Succesvol gestopt met roken, megaveel zijn afgevallen en nu verkeren in een leven vol overvloed en geluk. Zeker vergeleken met voorheen. 

En dan kom ik om jou ook nog eens te vertellen, dat jij dit ook allemaal kan. 

Sterker nog je WIL het ook. Natuurlijk wil jij ook al het succes en je gelukkig voelen. 

Wat houdt je dan tegen? 

Hoe komt het dan, dat je niet in beweging komt. Er weken voorbij kunnen gaan waarbij je lekker blijft sudderen? Wat is nou eigenlijk het probleem? 

Ergens ben je dus niet blij. Je bent te dik, te lui, je leven is totaal niet leuk (vind jij dan)…. en toch kom je niet in actie. 

Wat houdt je nu tegen om die eerste stap te gaan zetten? Naar een mooiere toekomst, de betere versie van jezelf. Waarom laat je het verleden niet los en ga je werken aan je toekomst. 

Angst

Je bent bang. Je durft niet en daarom kom je niet in actie. Logisch. Als mens staan we niet instinctief te springen om verandering. Verandering betekent immers ook, dat het potentieel gevaar kan opleveren. En dat voelt niet oké. 

Het kan dan wel zo zijn, dat je niet tevreden bent met jouw leven. Het is wel wat je kent. 

Er zijn bepaalde stoffen (neurotransmitters) in je lichaam die zorgen voor jouw instinctieve afkeer voor verandering. 

(On)bewustzijn

Van de meeste dingen die we doen, zijn we helemaal niet bewust. Maar liefst 95% van al onze beslissingen maken we vanuit ons onbewuste brein. Gelukkig maar, je zou maar elke keer een beslissing moeten maken als je wil in- en uitademen, of wat dacht je van je hart laten klopppen. Niet te doen.

Het gedeelte van je brein wat verantwoordelijk is om bewuste veranderingen te maken vind plaats in die 5% die overblijft (de neocortex). Wellicht dat je nu ook beter begrijpt waarom het zo moeilijk is om te veranderen.

Je gaat het doen! De knop is om!

Nou het is zover, je begrijpt waarom het tot nu niet is gelukt om die knop om te zetten. Waar je nu bent is eigenlijk wel prima, ook al ben je ontevreden. Je zit in je comfortzone. 

En wat je graag zou willen, ligt nu net buiten die comfortzone.  Dat is nu precies de plaats waar je niet zeker van bent, over wat je gaat aantreffen. Hoe zal dat zijn? Kan je het wel? Wat zullen andere mensen er van vinden? 

Allemaal dingen die je zouden kunnen tegenhouden. Toch is het je brein die een loopje met je neemt. Het is alsof je een beetje de verkeerde kant op fantaseert. Wat als het wél lukt? 

Het moment dat het echt gaat gebeuren

Het gaat écht gebeuren op het moment dat alle dingen aan het einde van rit opwegen tegen de onzekerheid en de pijn die je nu ervaart van je huidige situatie.

Dat is het moment waarop jouw knop omgaat. 

DAT IS HET

Niet meer en niet minder. Meestal gebeurt dit op een cruciaal moment in je leven. Als je helemaal bij de pakken neerzit. Bijvoorbeeld als je schrikt van jezelf op die foto, als je net gescheiden bent, je wordt ontslagen etc. 

Of misschien is er wel iemand in je omgeving die plotseling komt te overlijden aan een bepaalde acute aandoening. Zij had dan wel een heel druk leven, maar was net zo sportief als jij. Misschien ben jij wel de volgende. Pfffttt, en dat is het moment dat jij de knop omzet.  

Laat mij jou leren hoe je de knop ‘om’ houdt

Nu begrijp je dat het simpelweg een mentale beslissing is om de knop om te zetten. Het moment dat dat gebeurt is natuurlijk voor iedereen anders.

Maar op het moment dat het gebeurt, weet je het precies. Je voelt het diep van binnen. Nu is het KLAAR. Niet morgen, niet maandag, niet na de kerst of pasen of oud & nieuw. Nee NU! 

Dit is een heel belangrijk punt om je goed te realiseren. Dit is namelijk het moment dat je jezelf 100% serieus neemt en dat je open staat voor de veranderingen die nodig zijn. 

Dat betekent dat je er klaar voor bent om bepaalde beslissingen te nemen en plannen te maken. Wat je doel ook is, het gaat niet makkelijk worden. Succes komt nu eenmaal niet vanzelf. 

Er zijn 2 dingen die erg belangrijk zijn:

  1. Stel duidelijke doelen
  2. Maak een plan

Natuurlijk kan je dit helemaal zelf gaan doen. Echter let op, het is erg lastig om dit te doen. Je kijkt namelijk door een bepaalde bril naar jezelf. In dit geval misschien niet echt een roze bril, maar door al je aangeleerde patronen die je hebben gebracht naar dit punt. 

Daarom kan het interessant zijn om er samen met een coach naar te kijken. Je bent bij mij in ieder geval altijd welkom voor een gratis FitCheck. Dit is een gratis kennismaking waarin we kijken naar jouw doelen, voedingspatroon en uitdagingen. Zo krijg je een duidelijk beeld en advies waar je eventueel wat mee kunt. 

De knop omzetten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *